Hirmus venitamine

Viimne nädal on nüüd hakanud otsast kuluma ja natuke nagu tahaks koju ka. Kuigi tööd tahaks ka hirmsasti veel teha. Ja tundub, et täna homme on meil tihedat pingutust täis. Kui arvasime, et täna jätkame reedeste nähtamatute kardinatega siis ei haaranud mitte meie õpetaja sabast vaid õpetaja Minna hoopis meie sabast. Nimelt need nahariba ja ilunaeltega palistatud toolid. Istmed tuli raami külge liimida. Minna näitas ette ja ütles, et nüüd teised teete ka nii. Järgmine liimi ja pressi alla kui päev läbi saab ja kolmas homme hommikul.  


Üleliigse liimi pühkiseme ära niisutatud poroloonitükiga. 

Edasi ei saanud me ikka oma nähtamatute kardinate manu vaid õpetaja Virve võttis meid rajalt maha ja surus roolirattad pihku. Sai kuidagi nii, et mina sain mingi kliendi töö. Mingi ainulaadse mootoriga bemm terve Soomes peale. Inga sai rooli, mille peal on vist mitu põlvkonda juba saanud harjutada. 

Olin kuulnud, et rooli tegemine pole lihtne lõbu. Võtab lausa noortelt piigadelt eluisu. Eluisu veel kadunud pole aga üks omajagu loominguline ja keerukas töö ta on (üks tööstuslike õmblusmasinate edasimüüja Eesti manitses mind, et ma ometi roole tegema ei hakkaks, sest ta on näinud kuidas just see töö ühest naisterahvast eluvaimu välja imes). Võib ju mõelda, et rool - see ju ümmargune aga need kodarad on igaühel erimoodi - laius, pikus, mis nurga all jne. Vaadake seda linki ning vaadake, kuidas ja mismoodi kodarad roolirattaga kohtuvad. Eri nurgad tähendavad igasugu ei nüansse. 

Kuna minu roolile oli kord juba lõige tehtud siis ma lihtsalt kopeerisin selle maha ja Ingalegi oli tükk juba valmis lõigatud. Tavaliselt võetakse roolilt maksimumlaiusega mõõt, pluss pisut peale ja lõigatakse sirgete servadega riba. Tavaliselt pisut lühem kui seda on rooliratta ringi ümbermõõt, sest nahk venib. Ja oi oi oi kuidas venib. Otsad tuleb kokku õmmelda,  rattale peale kiskuda, venitada, veel kitsamaks õmmelda, peale, venitada, veel kitsamaks õmmelda jne. Eeldatavasti seni kuni enam üksi ei suuda seda peale tõmmata. Kuigi kui töövõtted õiged on võimalik seda väga väikses diameetriga naharõngast võimalik ka üksi peale saada. Ja kuna nahk venib siis pikkusesse venitamise puhul tuleb arvestama sellega, et ta samal ajal laiuses kaotab. Seetõttu ongi mõistlik lõigata laiem riba valmis kui tarvis ning kui pikkusesse on piisavalt venitatud ja lühemaks õmmeldud, siis laiuse saab alati pärast paika lõigata.

Peale kõige muu armastab naturaalne nahk venida erinevalt. Ühest kohast venib pea lõputult ja 10 cm eemalt peaaegu, et üldse mitte. Seda oli suurepäraselt näha nahka parajaks lõigates. Ühest kohast oli täpselt õige mõõt siis teises kohas lõikasin ma ära peaaegu cm jagu materjali. Lõppkokkuvõttes jäi minu 112 cm naharibast järgi natuke vähem kui 100 cm. Uskumatu. 

Uus lõige vana eeskuju, ei ole riba nagu võiks olla. Katkendjoon tähistab seda joont, mille järgi lõigatakse paika kodarate ja ratta nurgad. Muu üleliigne nahk lõigatakse ära sirge poole pealt. 

Inga on juba palju kordi oma tükki kitsamaks õmmelnud vajab nelja kätt

Virve: "Näe, võta veel 2 cm."," Näe siit saab veel 5 cm.",  "võtame siit veel 4 cm."," Siit saab poolteist veel võtta." 
Nüüd sai venitatud küll

Venis palju - täpselt õige

Ei veninud üldse - cm liiga palju materjali

Ingal polnud nii hea päev. Alguses see välja ei paistnud kui siis hiljem selgus, et see valmis lõigatud nahatükk, venis korralikult ning kuna tegu ei olnud laia ribaga, mida saab peale venitamist mõõtu lõigata siis asi enam ei istunudki. Eriti oluline on varu, kui lõigata parajaks kodarate ja ratta nurki. Just see oligi see koht, kus Ingal kõvasti materjali puudu jäi. Väga kasulik õppetund, kuigi ega sellist hukule määratud tööd on raske teha. Kõige raskem koht tegelikult hetkel tundubki nende nurkade parajaks ja mõõtulõikamine. Õnneks on rooliratta iseküljel kerge jooneke, mille järgi vaikselt kulgedes on võimalik saada täpselt see kuju, mida tarvis. 
Inga rool. Tundub kena aga ümber nurga pööramiseks materjali napib. 

Parajaks lõigatud kodara ja ratta ühenduskoht.

Et ümblusvaru ei jääks liialt muhku saab nahka õmbuskohast õhemaks kaapida. 
Siinkohal sai tööpäev läbi ning me läksime totaalselt kurnatuna jõusaali veel ringi rahmima ning vestlesime täitsa kenasti saksa piigadega juttu. Meil on siin kõik  hästi. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tihe tööpõld

Rattad, mardikad ja vaalabeebid

Vappupäivä ehk lustime taas vol n